O výsledkoch rokovania s cirkvami informoval D. Krajcer v ich prítomnosti

29.05.2012 Bratislava

Bratislava 29. mája (TASR) - O výsledkoch rokovaní s predstaviteľmi registrovaných cirkvi informoval exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) vždy na tlačových konferenciách a vždy za účasti predstaviteľov Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Ekumenickej rady cirkví. Vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podľa ktorých sa Krajcerove vyhlásenia ohľadom týchto rokovaní nezhodovali s realitou, sú preto nepravdivé. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová.

"Zároveň by sme chceli pripomenúť, že tému financovania cirkvi a možnej odluky cirkvi od štátu otvoril Daniel Krajcer na rokovaniach s predstaviteľmi cirkvi už začiatkom roku 2011. Na základe toho bola na Ministerstve kultúry SR zriadená expertná skupina, ktorej úlohou bolo pripraviť konkrétny návrh," uviedla Tóthová s tým, že celý proces prebiehal na základe dohody s cirkvami.

"Konkrétny návrh financovania cirkví, ktorý Daniel Krajcer predložil, zabezpečuje slobodnejšie postavenie cirkví, jednotlivca a je tiež v prospech tretieho sektora," dodala.

"Na záver svojej služby ministra predložil návrh, ktorý sme, žiaľ, museli vyhodnotiť ako neprijateľný," komentoval dnes rozhovory s Krajcerom predseda Konferencie biskupov Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Dodal, že na túto tému dnes rokovali s premiérom. "Dohodli sme sa na tom, že podáme sumárnu informáciu v mene KBS," povedal s tým, že termín, dokedy má KBS vypracovať správu, stanovený nebol, vypracujú ju však v "reálnom čase". Ako dodal, financovanie katolíckej cirkvi by malo byť predmetom ďalšej zo zmlúv s Vatikánom. "V základnej zmluve medzi SR a Svätou stolicou existuje požiadavka uzavrieť samostatnú parciálnu zmluvu na túto tému," pripomenul Zvolenský.

Podľa premiéra hodnotili predstavitelia cirkvi na dnešnom stretnutí Krajcerove informácie ako nezhodujúce sa s realitou. "Zdá sa, že jeho (Krajcerove, pozn. TASR) mediálne vystúpenia zďaleka nezodpovedali realite. Požiadali sme katolícku cirkev, aby nám v písomnej podobe predložila správu o tom, v akom štádiu skončili tieto rozhovory," povedal dnes premiér. "Budeme na tieto rozhovory nadväzovať. Ale chcem povedať, že urobíme len to, na čom sa dohodne štát a katolícka cirkev," uzavrel Fico.
 

Vyberte región